Pınar Aktan
aktanp@hotmail.com
Yazarın diğer köşe yazıları ...

Bütüteç:    

SİZLERİ ÇİFT KABUL EDİYORUM

   Aşk.. Ne çok derin anlam taşıyan ve ne büyük bir inançtır. Bu sihirli kelime kendi başına bir kitaptır.. İnsan dışındaki bütün varlıklara duyulan aşk kabul görülürken, kadının kadına ve erkeğin erkeğe duyduğu aşka gelince seslerin kısılması çok ilginç.. 'İnsanın insana' duyduğu aşkın böylesine abes karşılanması, oldukça rahatsız edici diye düşünüyorum. Günümüzde bir kediyle yaşadığınızda o kedi, kimliği çıkarılıp haklarına kavuşuyor ve hatta ona ismiyle hitap etmemeniz durumunda, saygısızlık kabul ediliyor. Gayet mantıklı ve olması gerektiği gibi.. Nasıl olur da bu adaletin içinde böyle bir adaletsizlik yaşanır?


   Sevgilimle evlilik sözleşmemizi, kendi el yazılarımızla ve arkadaşlarımızın şahitlik imzalarıyla hazırladığımızı anımsıyorum.. Elbette bütün yasal haklardan mahrum ve kendi halimize bırakılarak, yok sayılmış varlıklarımızla var olma mücadelesi içindeki bir avuntu tatmindi fakat, yok sayılamayacak kadar da gerçekti. İnsanların inançlarının asla risk kaldırmayacağını ve en tehlikeli noktaları olduğunu hep söylemişimdir.. Bu inançlar, yaşanan hayatların içinde sorun haline gelebilir ya da toplumda ciddi bir kaos yaratabilir. Aşklar da inançtır ve tek odaklıdır. İnanılan ve var olan böylesine bir gerçekliği görmezden gelmek, büyük umarsızlıktır. Azınlık olmaktan çıkmaya yönelinmiş (ezelden beri vardık sadece kazanılmaya çalışılan varlıklarımızdaki gelişmelerdir ) yani giderek statüler açısından ilerlenilmekte  olunulduğunu göz önünde bulundurursak, böylesine çeşitli cinsel yaşamlar barındıran bir ülkede, bizlerin varlıklarının yok sayılması ve haklarımızın olmamasında, öncelikle bu yaşamlara sahip kişilerin yani bizlerin etken rol oynadığını söylemek istiyorum.


Sistemi eleştirirken, bu sistemi oluşturanların yine bizler olduğunu unutmamalıyız. Bu durumda tadilatın önce kendimizden başlaması gerektiğini bilmeliyiz.


Bu toplumun bireyleri olarak saygının, sevginin ve haklarımızın verilmesini beklemek yerine almayı bilmeliyiz. Almayı bilmek; taşkın eylemler, ses getiren ya da toplumu rahatsız edecek tepkiler değil, aksine biz buradayız dercesine yaşamda duruşlarımızla, statülerimizle ve elbette var oluşlarımızla gerçekleşmesi demektir. Bir toplumda profesyonel statü kazandıkça ve bunu 'doğru değerlendirdikçe', ulaşmak istediklerimize ulaşacağımızı unutmamalıyız. Ülkemizdeki yasalar, iktidardaki partinin genel başkanının istediği sırada ve biçimde oluşturulur ve meclis de onun istediği şekilde çalışır. İktidara gelen siyasi parti liderlerinin ortalama oy yüzdesini ele alırsak, Türkiyedeki yasaları genellikle %30 civarındaki bir siyasi irade yapar. Yani genel seçimlerde en fazla oyu almış olan bu azınlık yasama yetkisine sahiptir. 80 milyon nüfuslu bir ülkede (cinsel yönelimleri hetero olmanın dışına çıkan kişi sayısını tahmin edebilirsiniz) ve 550 milletvekilli yasaların oylamaya sunulduğu mecliste, adil olan yasal isteklerimizi hala çıkarttıramadıysak bu ne gelen hükümetin ne giden hükümetin ne ne homofobinin baskısıdır. Bu herşeyden önce oraya ulaşamayan bizlerin ya da ulaşmış ama kendilerini yok saymış beyinlerimizin eksikliğidir. Bilineni görmezden gelmeyi başarırken feda edilen hayatlar içimizi acıtsa da, böyle devam etmekten vazgeçmiyoruz. Med cezir hayatlara devam etmek sürdürüldükçe, Türkiye insanı daha çok kayıplar verecektir diye düşünüyorum.


   Birçok ülkede eşcinsel evliliğin yasallaştığı ve eşcinsellerin de aile olabildiğini görmek ne güzel.. O ülkelerde yaşayan insanların, bu konuda demokratik birer toplumda yaşadıklarını ve özgürlüklerinin o toplum hukukunca düzenlendiğini söyleyebiliriz. Avrupa başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde eşcinsel evliliklerinin yasal olmasına izin veren ülke sayısı her geçen gün artıyor.


   Kanada: Aralık 2004'te Kanada Anayasa Mahkemesi, eşcinsel evliliklerin anayasaya uygun olduğunu kabul etti. Temmuz 2005'te Senato’nun da kabul etmesiyle kanun yasalaştı. Halen Kanada'nın her yerinde eşcinsel evlilikleri yasal kabul ediliyor. Hükümet evlilikler için ikamet zorunluluğu koymuyor ancak bu, Kanada'da yapılan bir evliliğin diğer ülkelerde kabul edileceği anlamına gelmiyor.


   Hollanda: Hollanda'da eşcinsel çiftler, evliliğin yanı sıra her türlü yasal hakka da sahipler.


   Belçika: Belçika 2003'te eşcinsel evliliklerini yasal olarak kabul eden ikinci ülke oldu. 2006'dan beri gay ve lezbiyen çiftler, çocuk evlat edinme hakkını da kazanmış durumda.


   İspanya: İspanya 2005 yılında mevcut evlilik yasasına yeni bir cümle ekleyerek eşcinsel çiftlere de normal çiftlerin sahip olduğu bütün yasal hakları verdi.


   Norveç: Norveç, Mayıs 2008'de eşcinsel evliliklerini tanıyan 6. ülke oldu.


   Güney Afrika: Güney Afrika, 30 Kasım 2006'da eşcinsel evlilikleri yasallaştırdı. Ülke, dünya çapında eşcinsel çiftlere en kapsamlı hakları tanıyan anayasalardan birine sahip olmasıyla dikkat çekiyor.


   Amerika Birleşik Devletleri: Amerika'da kanunlar her eyalette farklı işliyor. Bunun sonucu olarak eşcinsel evlilikler şu an sadece Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont ve Maine'de yasal olarak gerçekleştirilebiliyor. New York eyaleti ise başka bir yerde gerçekleştirilmiş evlilikleri yasal olarak tanıyor.


   Bu ülkelerin yanı sıra Finlandiya, Fransa, İngiltere, Danimarka, İsviçre, Almanya, Portekiz, İzlanda ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde de eşcinsel çiftler tamamen olmasa da yasal anlamda birtakım haklara kavuşmuş durumdalar.


   Biz hala neyi bekliyoruz? Sıradışı yaşamlar olarak kabul edilmiş ve ülkemiz yasalarının tanımadığı aile oluşumlarımızla yaşamaya devam etmek mi? Yetecek mi? Öyleyse; aile mutluluğunun daim olmasını dileğim dostlar, ben sizleri çift kabul ediyorum!

Pınar Aktan



Tarih: 20.07.2010

Okunma: 4166
Paylaş Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısının tüm hakları lezce.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, alıntılanan sayfaya aktif link verilerek kullanılabilir.



Not: Bu sayfalarda yer alan Köşe yazıları ve okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.

  Bu yazıya ait yorumlar

  Yorumlayan: yakisiklibayan
yasal isteklerimizi hala çıkarttıramadıysak bu ne gelen hükümetin ne giden hükümetin ne ne homofobinin baskısıdır. Bu herşeyden önce oraya ulaşamayan bizlerin ya da ulaşmış ama kendilerini yok saymış beyinlerimizin eksikliğidir......
tebrik ederim bu kısmı harika olmuş...msj güzel...eline sağlık mygirl

  Yorumlayan: mygirl
tatli_dus, sorunuzun cevabı özel alanı kapsıyor ama yazımda da genel bir çerçeve çizerek bahsettiğim gibi; `sevgilimle evlilik sözleşmemizi, kendi el yazılarımızla ve arkadaşlarımızın şahitlik imzalarıyla hazırladığımızı anımsıyorum.. Elbette bütün yasal haklardan mahrum ve kendi halimize bırakılarak, yok sayılmış varlıklarımızla var olma mücadelesi içindeki bir avuntu tatmindi fakat, yok sayılamayacak kadar da gerçekti.` Eminim birçoklarımız benzerlerini yaşayıp, gerek yasallıktan uzak kendi düzenlemeleriyle, gerek şiirsel aşk sözcükleriyle ya da gülünesi yaşam şartlandırmalarıyla bu evlilik imzalarını atmış ve manen kendilerini avutmuşlardır.. Ülke yasalarının tanıdığı birer eş olabilme, eş kimlikleri için imzalarımızı atabilmemiz dileklerimle..

  Yorumlayan: summerface
Sanırım şu an da hiçbir müslüman ülkesinde eşcinsel evliliğe izin verilmiyor. Hele ki Türkiye`de şu anda ki muhteşem hükümetle biraz zor görünüyor.. Statümüzü,,kişiliğimizi ortaya koyarak,toplumdaki, çevremizdeki kabul edilirliğimizi sağlamak ve örnek teşkil edebilmek için medeni bir şekilde mücadeleye devam edilmeli, Ama Türkiye`nin eşcinsel evliliğe izin verebilmesi için en iyimser tahminle 50 sene daha gerekecektir. ( o da dini açıdan, görüşler doğru şekilde yorumlanırsa) Resmi nikahın güzelliği , hissettirdikleri göz ardı edilemez muhakkak .Bu yüzden,aşk için ölmeli aşk o zaman aşk diyenler için 2000 km ötedeki ülkenin birin de resmi nikah kıyılması çokta imkansız değil öyle değil mi? Yeter ki, kafalar ve kalpler birbirinden uzak olmasın..Zamanla rendelenmesin aşk,aksine önüne katsın, sevgiyle büyüsün gönül nikahıyla....

  Yorumlayan: chanel9
kalemine sağlık mygırl çok doğru yazmışsın umarım gay evliliklerinin yasallaştığı bir türkiye görebiliriz ki umarım türkiyede buna hazır bir hal almış olur:)

  Yorumlayan: tatli_dus
Evlilik sözleşmenizin maddelerini öğrenebilir miyiz?

  Yorumlayan: D_a_n_S
Eşcinsel evliliğe karşıyım dünyanın çivisi çıktı iyice


[Yorum eklemek için tıklayın]