Bilinmesi Gerekenler, Basit Kılavuz: Cinsiyet, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsel roller ve cinsel kimlik bir birleriyle iç içe fakat ince anlam farklılıklarını kapsayan tanımlamalar içerir. Aşağıda açıklananlar karşılaştığınız-karşılaşacağınız terimleri daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.
CİNSİYET
Bedenle ve biyoloji ile ilgilidir.Örneğin; dişi, erkek, interseksüel vb..Cinsiyetiniz doğumunuzla gelir fakat genleriniz,psikolojik ilerleyişiniz, toplum,sosyal yapı ve aile yapınız gibi nedenlerle değişebilir. Cinsiyetinizi cerrahi müdehale ve hormon tedavileri ile değiştirebilirsiniz.
TOPLUMSAL CİNSİYET
Toplumda ne olduğunuzla ilgilidir.Örneğin; kadın, erkek,transgender, queergender, vb.
Örneğin siz ameliyatla cinsiyetini değiştirmiş bir bireyseniz, dişi olarak doğdunuz fakat cinsiyetinizi değiştirerek erkek(biyolojik açıdan) oldunuz.Artık toplumsal cinsiyetiniz: transerkek.Cinsiyetiniz: erkek.
Queergender`ları ele alalım.Toplumsal cinsiyetinizin queergender olması için bir kaç seçenek mevcut;
- Cinsiyetinizi hem kadın hem erkek olarak hissediyorsunuzdur( kimlerden hoşlandığınızdan bahsetmiyorum yani siz bedeninizi ve hislerinizi %100 hem kadın hem erkek bedeniyle tamamiyle bir bütün halinde hissediyor olabilirsiniz)
- Kendinizi cinsiyetsiz hissediyor olabilirsiniz.( ne bir dişi ne de bir erkek gibi hissetmek, bedeninizle bu iki kalıp doğrultusunda uyuşmuyorsunuzdur, siz ve bedeniniz dişi ya da erkek katagorilerinden ikisiylede hiç bağdaşmıyordur)
-Cinsiyetinizi dişi ve erkek arasında gidip geliyor hissedebilirsiniz.Dönemsel olarak dişi, dönemsel olarak erkek ve ya aynı anda biri birinden daha baskın olmak üzere fakat herhangi biriyle %100 uyuşmadan ara bir spektrumda olduğunuzu hissedebilirsiniz.
-Kendinizi üçüncü bir cins olarakta hissediyor olabilirsiniz.Ne dişi, ne erkek, ne de bu ikisinin arası.Tanımlanmamış ve yukarıdakilerin hiç biri olmayan, üçüncü cins.
Buraya kadar yapılan tanımlar fark ettiyseniz sizin kimlerden etkilendiğiniz kimlerden hoşlandığınız vs ile ilgili değildi.Buraya kadar olan yerler, sizin kendinizi ne olarak hissettiğiniz ve bedeninizle olan dinamiğinizle alakalıydı.Sizin sadece kendinizi, bedeninizi anlama ve tanımlamayla ilgili olan kısımlar: CİNSİYETİNİZ ve TOPLUMSAL CİNSİYETİNİZDİR.
CİNSELLİK/CİNSEL YÖNELİM
Arzular ve yönelimlerle ilgilidir.Bu noktadan sonra iş siz,bedeniniz,cinsiyetiniz ve toplumsal cinsiyetinizle 2.kişilerden ne şekilde hoşlandığınızla alakalıdır. Örneğin; heteroseksüel, lezbiyen, biseksüel, panseksüel, aseksüel vb.Ki cinsel yönelim tanımları bu kadar başlıklarla sınırlı kalmaz kendinizi belli yüzdelerde belli tanımlara yakın hissedebilirsiniz. Hissettikleriniz zaman içinde değişebilir yeniden şekillenebilir.
- Kinsey’in Skalası
Dr. Alfred Kinsey, eşcinsellik ve heteroseksüellik arasında insanların psikolojik tepkilerine göre oluşturduğu bir cinsel yönelim skalası oluşturmuştur.
Buna göre:
0: Tamamıyla heteroseksüel
1: Genel olarak heteroseksüel, ufak bir ölçüde homoseksüel
2: Genel olarak heteroseksüel, ama ayrı homoseksüel bir geçmişi olan
3: Hemen hemen eşit derece heteroseksüel ve homoseksüel
4: Genel olarak homoseksüel, ama ayrı heteroseksüel bir geçmişi olan
5: Genel olarak homoseksüel, ufak bir ölçüde heteroseksüel
6: Tamamıyla homoseksüel
0 ve 6 dışında(arasında) kalan bölgeler genellikle biseksüellik olarak algılansada cinsel yönelimleri çok daha geniş bir spektrumda incelemek gerekir. Lezbiyen, biseksüel, gay tanımları cinsiyet ve toplumsal cinsiyetleri sadece kadın ve erkek olarak baz alan dar kalıplar olarak ele alınabileceğinden farklı cinsel yönelim kavramlarıda ortaya çıkmıştır. Örneğin; biseksüeller hem kadın hem erkek cinsiyetlerinden, iki cinsiyetinde özelliklerinin farkında olarak hoşlandıklarını söylerler.Hoşlandıkları cinsiyet dönemsel olarak değişmektedir. Panseksüeller ise biseksüeller gibi hem kadın hem erkeklerden hoşlanırlar fakat bu hoşlanma kişilerin erkek ve ya kadın olmasıyla ilgili değildir. Cinsiyet görmezler, genel cinsiyet özelliklerini aramazlar hoşlandıkları kişi trans bir birey ve ya interseksüelde olabilir.
``QUEER``, kuir kavramıysa aslında tüm bu bahsettiğimiz cinsiyet ve cinsel yönelimlerce tanımlanan cinsel kimliklerin dar, baskılayıcı olduğunu savunur, cinsel/etnik/... etiketleri kabul etmez. Kuir teori ne yazık ki günümüzde savaştığı ilkelere ters bir şekilde yine bir cinsel kimlik etiketi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.
CEVAPLAR
lezce user
19.02.2015
Üye (13 Puan)
Bu kilavuz dusuncesi icin tesekkur ederim.
Lakin paylasilan bilgi anladigim kadariyla
Dr. Alfred Kinsey`den geliyor.
Merak ettim wikipediaya baktim.Bu beyfendinin sponsorlugunu Rockefeller yapmis.Rockefeller ailesi insanliga derin zararlar veren bir ailedir.Bu aileden guzel birsey cikmasi mumkun degil.Ayrica bu beyfendi (eugenetica)ojenik savunucusu.Yani insan genleriyle oynayip ustun bir irk yaratmak.
Rockefeller ile alakasi olan birinin vede eugenetica savunucusu birinin yazisini asla okumak istemem vede okutmam.
Yeni bilgi cok onemli ama nerden geliyor kim paylasiyor buda ayni derecede onemli.
Sevgi ve saygilarimla.
lezce user
20.03.2015
Üye (200 Puan)
Merhaba yazılanlar Dr. Alfred Kinsey`den gelmiyor ondan alınan tek yer bir paragraflık skala, kendisinden bende haz etmiyorum ama eşcinselliği araştıracak herkes en az bir kez bu skalayla karşılaşacaktır, sürekli karşılaşılacak bir skalanın eleştirilerekte olsa bu tanımlamalarda yer almaması pekte mümkün değil üstelik yazıyı okursanız yetersizliği eleştirilmiştir. En kısa sürede bilgi kaynaklarını paylaşacağım daha önce paylaşmıştım başka benzer bir yazıda. Ek olarak bilimsel veri kaynağı olarak wikipedia pekte geçerli sayılmaz , wikipedia daki tanımlamaları almaktansa kişisel olarak hiç haz etmesenizde yıllarca bir konu üzerinde uzmanlaşmış bilim insanlarının çalışmalarını derleyip toparlamak daha doğru bilgiye ulaşmayı sağlayacaktır diye düşünüyorum.