Üye
(672 Puan)
|
`e-posta`da yeni dolandırıcılık yöntemi!:
İngilizce elektronik posta gönderilen kişiler, kuradan kendilerine para ödülü çıktığı, birkaç 100 dolarlık havale ücreti ödemeleri halinde ödülün banka hesabına yatırılacağı belirtilerek dolandırılıyor.
Barkom Bilgi Sistemleri Limited Şirketi Genel Müdürü, Devlet Planlama Teşkilatı e-Dönüşüm Danışma Kurulu Üyesi Kemal Özer, yaptığı açıklamada, Türkiye`de pek çok kişinin okumadan sildiği İngilizce elektronik postalarının bazılarının uluslararası dolandırıcılık şebekeleri tarafından gönderildiğini söyledi.
Elektronik posta sahibinin ismine hitaben özel olarak yazıldığı izlenimi verilen bu İngilizce metinlere tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`de de itibar edenler çıktığını ifade eden Özer, bu yöntem kullanılarak yapılan dolandırıcılığın özellikle son 5-6 yıldır giderek arttığını belirtti.
``Bu elektronik postalar gönderilerek bir tür avcılık yapılıyor`` diyen Özer, internet üzerinden çalışan bu suç şebekelerinin, gönderdikleri elektronik postalara kişinin ev adresi, anne ve baba adı gibi çok özel bilgileri de ekleyebildiğini, böylece bunu okuyan kişileri daha kolay kandırılabildiğini söyledi.
Söz konusu elektronik postalarda ``Kurada size ödül çıktı, şu kadar parayı havale ücreti olarak yatırırsanız ödülünüz banka hesabına yatırılacak veya sıfır faizli kredi almaya hak kazandınız`` gibi vaatlerde bulunulduğunu ifade eden Özer, şunları kaydetti:
``Bir kişiye, örneğin 1-2 milyon dolarlık para ödülü kazandığı, bu parayı alabilmesi için belirtilen banka hesabına, `havale masrafı veya katılım bedeli` adı altında birkaç 100 dolar yatırması durumunda çıkan ödülün kendisine verileceği söyleniyor. Adına hitaben yazılmış bu elektronik posta kendisine ulaşan ve buna inanan kişi `kaz gelecek yerden tavuğu esirgemem` diye düşünerek sözde havale masrafını gönderiyor ancak böyle bir ödül eline ulaşmadığı için dolandırıldığını biraz geç de olsa anlıyor.``
Türkiye`de bu şekilde ellerine ulaşan elektronik postalara inanarak dolandırılan çok sayıda kişi olduğunu bildiren Özer, ``Bu işi yapan uluslararası suç şebekeleri, ada ülkeleri gibi uluslararası hukukun geçerli olmadığı ülkeler üzerinden faaliyet gösteriyor. Ayrıca, genellikle hukuk sisteminde açıklar olan ülkelerde yaşayan kişileri hedef seçiyor. Böylelikle dolandırılan kişi, hakkını aramakta gelişmiş ülkelere göre daha zayıf kalıyor`` dedi.
Böyle şebekelerin ağına düşen kişilerin çoğu zaman, kendisinden alınan birkaç 100 doların arkasını aramadığını, böylece dolandırıcıların faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Özer, şöyle konuştu:
``Türkiye`de yaşayan on binlerce kişiye her gün bu elektronik postalardan gelmeye devam ediyor. Bu tür uluslararası dolandırıcılık faaliyetlerinden etkilenmemek için isme de olsa gelen bu tür elektronik postalar hemen silinmelidir. Bu tür şebekelere parasını kaptıran veya kendisine bu yönde posta ulaşan kişiler, güvenlik güçlerine veya savcılığa başvurmalıdır. Çünkü her elektronik postanın nereden gönderildiği kolayca bulunabilir. Eğer uluslararası anlaşmaların geçerli olduğu bir ülkeden geliyorsa Dışişleri Bakanlığı kanalıyla müdahale edilebilir.
|