Sık kilo alıp verme bağışıklığı zayıflatıyor :S: Bir çok kişinin kış mevsimine girerken ilkbahar ve yaz aylarında verdiği kiloların tamamına yakınını geri almaya başladığından şikayetçi olduğunu belirten Sağlık, sık kilo alıp vermenin bir süre sonra metabolizmaya zarar verdiğini kaydetti. Bu durumun diyet programlarında hedeflenen düzenli ve kalıcı kilo kaybını olumsuz etkilediğini dile getiren Sağlık, “Önceleri masummuş gibi gözüken bu durum zaman içerisinde bir kısır döngüye dönüşmekte ve diyetle hedeflenen başarı oranını düşürebilmektedir``..
Sağlık, “Yoyo Sendromu”na, başta dış görünüş için kilo verme arzusuna dayalı estetik kaygılar, kısa sürede hızlı kilo verme amacıyla uygulanan bilinçsiz ve kişiye özgü olmayan diyetlerin neden olduğuna dikkati çekerek;
“Özel günler için (doğum günü, düğün, tatil gibi) kısa sürede hedef kiloya yanlış diyetlerle kavuşup sonrasında ulaşılan kiloyu koruyamamak da en sık görülen nedenler arasında yer alıyor. Bunun dışında, uzman kontrolünde sağlıklı bir şekilde hedeflenen ağırlığa ulaştıktan sonra, sağlıklı beslenme önerileri alışkanlık haline getirilmediği ve aniden eski beslenme alışkanlıklarına dönüş yapıldığı için kilolar tekrar geri alınabiliyor. Bilinçsizce kullanılan zayıflama ilaçları, bireyin kilo verdikten sonra yaşadığı psikolojik durum değişiklikleri de dengesizliğe yol açabiliyor.”
Sağlık, sık kilo alıp vermenin genellikle 20-40 yaş arasındaki kadınlarda estetik kaygısına bağlı olarak ortaya çıkıyor..
“VÜCUDUN YAĞ DOKUSUNUN ARTIYOR”
Sık kilo alıp vermenin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Sağlık, “Bireyin metabolizma hızının yavaşlamasına, vücudun yağ dokusunun artarak kas, su ve yağsız doku oranının azalmasına, sık ve kısa sürede kilo alıp vermeye bağlı olarak bireyin bağışıklılık sisteminin zayıflamasına yol açabiliyor ve hastalıklara karşı vücut direncini zayıflatabiliyor”.
Sağlık, bilinçsiz ilaç kullanımı sonucunda “kalpte ritm bozuklukları, sindirim sistemi bozuklukları, kan basıncının yükselmesi, menstruasyon düzensizliği, psikolojik durum bozukluklarının (sinirlilik, gerginlik, anksiyete gibi )oluşumu, kişinin kilo verdikten sonra kazandığı özgüven duygusunu yitirmesi” gibi fiziksel ve psikolojik etkiler de görülebiliyor.
“ÜÇ TEDAVİ BİRLİKTE UYGULANMALI”
“Yoyo sendromu” sonrasında kişide oluşan fiziksel ve psikolojik harabiyet karşında çeşitli tedavilerin yapılabileceğini ifade eden Sağlık, “Diyet tedavisi, fiziksel aktivitenin artırılması, davranış değişikliği tedavisi, gerekli durumlarda ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanabilir”..
Sağlık, tedavinin başarılı olabilmesi için ilk üç tedavinin birlikte uygulanması daha faydalı olabilir.
“Yoyo sendromu” sonrasında uygulanacak diyetin başarısının, hiç diyet yapmamış bir kişiye uygulanan diyet programına göre daha zor olabilir.. Sağlık, “Bu kişilere uygulanacak diyet tedavisinin başlıca amacı, vücut ağırlığını istenilen düzeye indirmek, kişinin besin ögesi gereksinimlerini yeterli ve dengeli oranda karşılamak, yanlış beslenme alışkanlıklarını ortadan kaldırmak, sürekli kilo kontrolünü sağlamak ve uygulanan diyet programını bir yaşam tarzı haline getirerek ulaşılan ideal ağırlığı kalıcı kılabilmek adına da en az bir yıl bu değeri korumaktır”..
Sonuç itibariyLe yedikLerimize çok dikkat etmeLi ve denqeLi besLenmeLiyiz!!!...
CEVAPLAR
lezce user
26.11.2008
Üye (465 Puan)
diyet yada zayıflamak bu kararı aldıgınız zaman 1 ay 3 ay 1 sene diye kendinizi programlamamanız lazım ..bu karar önemli bir karardır yaza kadar kısa kadarla olmaz..öncelikle bu kararı alıp almak istemediginizi iyice dusunmeniz lazım.başlamak önemli ve bitirmek diye bir sey yok bunu bir yasam tarzı olarak algılamanız lazım sportif faaliyetler, yasam tarzını degistirmeden gecelim yemek yeme alıskanlıklarımız uyku duzenimiz herseyi etkilememiz lazım ve degistirmemiz..kilo almak cok kolayken vermek gercekten can alıcı noktası:))
lezce user
02.12.2008
Üye (543 Puan)
Karar vermek, başarmanın yarısıdır ;)Evet bazen vazqeçemediğimiz damak tadLarımız vardır..ama düşünün bir kere ! Bir tabağın içinde 5 diLim bakLava var, bir tanesini yesende aynı tad, 5 tanesini yesende aynı tad..arasındaki tek fark, kaLori oLayı..bu yüzden diyetisyen diyorum..Bir kere diyetisyene qittiğinizde hemen hop size diyet yazıp vermiyor..qidenLer biLir. ÖnceLikLe beLirLi testLerin yapıLması Lazım ve sonrasında veriLen diyeti uyquLadığınız zaman kiLo vermemeniz mümkün değiL..ha beLki sonrasında ne oLacak*? Diyetisyeninizi bırakmayın en az 1 yıL devam edin..
lezce user
13.12.2008
Üye (90 Puan)
detten baŞka konuMu yok yhaaf :D
lezce user
03.02.2010
Üye (8 Puan)
dıyetısyen bı sevgılım vardı
ve karasevdaya tutulmustum..
sonuc? hangı dıyet basarılı oldu..
olsa olsa aska duettı yasanan.. alakasız yıne.. cunku ton balıklı makarna yıcem ..umursamıo gıbı yazılsa da, saglıklı olmanın gereklılıklerını bılerek.. ama
kadınız dıye mı dıyet konusmalıyız??
gerımental msn kadın sıtelerı gıbı olmasaydık ya?yanı kadınlar ıcın ..belkı gercekten araba, futbol onemlı deıl erkek olmaya calısan genc kızlarımız dısındalıler ıcın. ama dıyet de, sart mı ya ılle heryere konmaya.kadınsa, kesın dıyetle ılgılenıodur denmesı hak mı reva mı?
Olsa da olmasa da yerım ben o makarnayı..ıı geceler ladıes