23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası başlıyor!
“Normal” temasıyla düzenlenecek 23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası’nda paneller, filmler, atölyeler, gösteriler ve partilerden oluşan dopdolu program tüm haftaya yayılıyor. Hafta, 28 Haziran Pazar günü saat 17.00’da İstiklal Caddesi’nde yapılacak 13. Onur Yürüyüşü ile binlerce kişiyi buluşturacak.
Her sene yapılan çağrıya kulak veren bağımsız bir gönüllü grubu tarafından hazırlanan 23. İstanbul LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) Onur Haftası bu yıl 22- 28 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek.
“Normal” temasıyla gerçekleşecek hafta kapsamında ikili cinsiyet sistemine dayanan, heteronormatif olarak yapılanmış toplumda LGBTİ bireyler ne tür normlarla karşılaşıyor, içselleştiriyor ve gündelik hayatını şekillendiriyor, homonormativite, transnormativite nedir, ne değildir konuşulacak.
"Türkiye’de LGBTİ Bireylerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları", "Akran Zorbalığı- Beden Eğitimi Dersine Queer Bir Bakış", "Lezbiyenler İçin Cinsel Sağlık", "Hapiste LGBTİ", "Seks İşçiliği Özelinde LGBTİ Hakları ve Şiddet", "Ermenistan’da LGBTİ Mücadelesi", "Yerel Yönetimler ve LGBTİ", “Sakatlık ve LGBTİ”, Onur Haftası’nın programı arasında.
Onur Haftası’nın en önemli özelliği, LGBTİ’lerin deneyimlerinin paylaşılacağı etkinliklerle deneyimleri ve kimlikleri baskılayan toplumsal yapıyı birlikte değiştirmek isteyen herkese seslenmesi: hafta boyunca yaşamın her alanında “normal” kavramını sorgulayanlar buluşacak. 28 Haziran’daki her yıl artan kalabalığıyla kitlesel Onur Yürüyüşü ise, homofobi, bifobi, transfobi ile derdi olan, egemen söylemin dışladığı, baskı ve şiddete maruz bıraktığı herkesi bir araya getirecek, özgürlük talebi hep birlikte haykırılacak.
NORMAL OLMAMAKTAN ONUR DUYUYORUZ!
23.İstanbul LGBTİ Onur Haftası temasının “normal” olarak seçilmesinin nedenini, Onur Haftası Komisyonu şu sözlerle açıklıyor:
“Normal’i konuşmak istememizin nedeni; toplumun belirlediği cinsiyet rollerini benimsemekte yetersiz veya beceriksiz olduğumuzdan değil, ne yanlış, ne de yalnız olmadığımız için. Kalabalık ve durdurulamaz olduğumuz için bütün bu coşku. Normalde olması gerekene uymayışımız ne fıtrattan, ne de hastalıktan. Boşuna neden aramayın bulamazsınız! Değişmez denilen normları da, normalleri de tanımıyoruz. Normal değiliz! Kabul etmiyoruz! Evde, okulda, sokakta, işte –mekanın her türlüsünde, makul de değiliz, makbul de! Heteroseksizmin; homofobi, bifobi ve transfobinin; inkarcı genel ahlakın, ayrımcılığın, nefretin ve şiddetin kurucusu, sürdürücüsü normlara ve normallere inat biz normal değiliz. Evet LGBTİ’ler her yerde! Okulda, işte, sokakta, mecliste... – Ama LGBTİ’lerin maruz kaldığı inkar, şiddet ve ayrımcılık da her yerde! Normalin arandığı, beklendiği her yer dayatılana, olması gerekene uymayan her (toplumsal) kadın ve erkek için inkarın, ayrımcılığın ve şiddetin mekanına dönüşebilir. LGBTİ’lerin normal olarak kabul edildiği, LGBTİ’lere normatif özler dayatılan yeni normallere karşı da biz normal değiliz! Alışın alışın gitmiyoruz!”
23. İstanbul LGBTİ ONUR HAFTASINDA NELER VAR?
Hafta boyunca herkese açık ve ücretsiz gerçekleşen etkinlikler kapsamında paneller, atölyeler, film gösterimleri, tiyatro oyunları, piknik, yerel LGBTİ örgütleri buluşması ve partiler düzenleniyor. Aktivistler, LGBTİ örgütleri temsilcileri, milletvekilleri, yurt içi konsoloslukların temsilcileri ve yurt dışından milletvekilleri ve aktivistler hafta boyunca düzenlenen etkinliklerde konuşmacı olarak yer alacak.
LGBTİ BİREYLER NE TÜR SORUNLARLA KARŞILAŞIYOR?
26 Haziran Cuma 15:30’da SALT Galata’da gerçekleşecek “Türkiye’de LGBTİ Bireylerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları” panelinde, LGBTİ bireylerin sorunları üzerine SPoD ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu’nun ortaklığında yapılan 2014 tarihli araştırmanın sonuçları paylaşılacak.
Araştırmanın çarpıcı başlıkları şöyle:
Ayrımcılığa uğradığını belirten LGBTİ bireylerin yalnızca onda biri hukukî yollara başvuruyor.
LGBTİ bireylerin yaklaşık yüzde 56’sı yaşadıkları yerde açık kimlikleriyle güvende ve rahat hissedebilecekleri hiç bir sosyal alanın bulunmadığını söylüyorlar.
LGBTİ bireylerin yaklaşık yüzde 90’ı LGBTİ hakları hareketinin temel taleplerini sahipleniyor.
LGBTİ bireylerin yüzde 62’si kendi yaşlılıkları ile ilgili kendilerini güvende hissetmiyorlar.
LİSELİ LGBTİ’LERDEN HAPİSTEKİ LGBTİ’LERE GÖKKUŞAĞININ TÜM RENKLERİ PANELLERDE
22 Haziran Pazartesi Saat: 14:30’da Maçka Parkı’nda yapılacak “Akran Zorbalığı” buluşmasında, ortaokul ve liseden lgbti’ler okulda lgbti olmayı ve akranlarından gördükleri baskıyla baş etme yollarını konuşacak.
23 Haziran Salı günü buluşacak Ruh Sağlığı çalışanları ve öğrencileri ise hem LGBTİ’lere yönelik önyargıları hem de “normal” ve “anormal” olmayı masaya yatıracak. Aynı gün gerçekleşecek “Lezbiyenler için Cinsel Sağlık” atölyesinde ise lezbiyen kadınlara yönelik mit’ler ve sık karşılaşılan sağlık sorunları ele alınacak. Hapisteki LGBTİ’lerin deneyimlerinin paylaşılacağı “Duvarın Ardındakiler” panele ise, bizzat hapiste zaman geçirmiş LGBTİ’ler katılacak.
25 Haziran Perşembe günü programında ise “Normallik ve Sağlamlığın Eşiğinde Sakatlık” “Seks İşçiliği Özelinde LGBTİ Hakları ve Şiddet” konuşulacaklar arasında.
26 Haziran Cuma günü, Doğu Avrupa’da trans bireylere yönelik şiddet vakalarına ilişkin veriler, Sırbistan’dan ve Transgender Europe’dan katılımcılarla konuşulacak. Panelin ardından “Komşu Ülke Ermenistan’da LGBTİ Mücadelesi” Ermenistan LGBTİ örgütü Pink Ermenia’nın deneyimleriyle paylaşılacak. ILGA-Avrupa'nın yıllık raporlarına göre LGBTİ bireylere yaşam alanı tanımada Avrupa'daki 49 ülke arasında Ermenistan sondan 3. olarak 46.sırada (Türkiye 44. sırada). Buna bağlı olarak birçok LGBTİ birey daha özgür olabilecekleri ülkelere göç ediyor.
Geçtiğimiz yerel seçimlerde açık eşcinsel kimliğiyle belediye meclisinde de yer alan LGBTİ’ler, hem belediyeler ile yürüttükleri çalışmaları, hem de yerel yönetimlere ne ölçüde katıldıklarını “Yerel Yönetimler ve LGBTİ” panelinde konuşacak.
27 Haziran Cumartesi günü Maçka Parkı’nda gerçekleşecek piknikte ise hem işaret dili ve HIV atölyeleri yapılacak, hem de ertesi günkü yürüyüşün sloganları ve Twitter hashtag’i hep birlikte belirlenecek.
ONUR HAFTASI SERGİSİ; FİLMLER, TİYATROLAR ve PERFORMANSLAR DA PROGRAMDA!
Bu yıl 2.si düzenlenen Onur Haftası sergisi “nerdeen nereye”, 22-30 Haziran tarihleri arasında sergi galerileri mau mau ve Blok Artspace’te ziyaret edilebilecek.
“80’lerde Lubunya Olmak” tiyatro oyunu, bir trans erkeğin deneyimlerini anlattığı “Ben Senin Bildiğin Erkeklerden Değilim” gösterisi, yerleşik aşk olgusundan yola çıkan “seniseviyorum” performansı da hafta programında yer alıyor.
Pembe Hayat Kuir Fest film festivalinden iki film seçkisi ise 23 Haziran Salı ve 27 Haziran Cumartesi günü SALT Beyoğlu’nda izlenebilecek. 24 Haziran Çarşamba günü de Fransız Kültür Merkezi iki filmle ev sahipliği yapacak.
HOMOFOBİKLER ve TRANSFOBİKLERİN KORKULU RÜYASI HORMONLU DOMATES ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULUYOR!
Bu sene 11. senesi olan Hormonlu Domates Ödülleri ile yılın en homofobik/ transfobik söylemlerini gene yapılan çağrı ile belirlenen adaylarla oylamaya sunularak seçilecek. 11. Hormonlu Domates Ödülleri 24 Haziran Çarşamba günü Şişli Kent Kültür Merkezi’ndeki özel gecede sahiplerini bulacak.
28 Haziran Pazar günü 17.00’da gerçekleşecek ve geçtiğimiz sene 70.000 insanın katıldığı, bu sene de yeri göğü gökkuşağının sihriyle donatacak kitlesel 13. Onur Yürüyüşü ile hafta sonlanacak.
Her yıl gönüllü bir ekiple düzenlenen Onur Haftası Komisyonu, hem haftaya hem de yürüyüşe toplumun her kesiminden katılım için çağrı yapıyor “Sen yoksan çok eksiğiz” diyor.
KAYNAK: murekkephaber.com 12.06.2015
|
|
Haber Tarihi : 12.06.2015 |
Haber Editörü : Maya |
«« GERi
|
Bu haber 158233 kez okundu.
|
Haberi Paylaş |
Face
|
Blog
|
Frien
|
Mysp
|
Twit
|
|
Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.
Habere Yorum Yaz |
|
Temayı okur okumaz bayıldım ``NORMAL``.. Ancak temanın neden bu seçildiği ile ilgili açıklamayı okuduğumda hayal kırıklığı yaşadım..cinsel ayrımcılığa karşı duruşumuz bu kadar netken ,bu duruşla çelişen birçok açıklama yapılmış üstelik kendi kendimizi ötekileştirmişiz ..üzüldüm ve beğenmedim ..genel içerik hakkında henüz bir fikrim yok ama faydalı olacağına inanıyorum.. |
Yazan: Lezce Üyesi
|
|
|
|