Haber | New York Eşcinsel Evliliği Reddetti

New York Eşcinsel Evliliği Reddetti


Eşcinsel evliliği konusunda, bu güne kadar en dramatik ve duygusal tartışmaların yaşandığı New York eyaletinde, Senato, eşcinsel evliliği yasa tasarısını 24’e karşı 38 oy ile reddetti.

Ülkenin en kalabalık üçüncü eyaletinin valisi David Paterson yasaya desteğini açıklamış ve Senatodan geçtiği gibi imzalayacağını belirtmişti. Yasa tasarısı kabul edilmiş olsaydı New York, ABD’nin eşcinsel evliliğe onay veren altıncı eyaleti olacaktı.
İki saatten fazla süren yoğun tartışmalar Senato’nun web sayfası üzerinden binlerce kişi tarafından izlenirken, çoğunluğu Siyahlardan ve Yahudilerden oluşan 18 demokrat tasarıyı destekler nitelikte söz aldı. Tasarıya karşı olanlar adına sadece bir görüş bildirildi. Senatodan bir yasa tasarısının geçebilmesi için 32 kabul oyuna ihtiyaç duyuluyor. Genel olarak yasa tasarıları senatoya, kabul oy sayısına ulaşacağı öngörüldükten sonra getiriliyor. Ancak eşcinsel evliliği istisnai bir durumdu, çünkü 32 Demokrat (tamamı eşcinsel yanlısı değil) ve 32 Cumhuriyetçiden oluşan senatonun kararının ne olacağı, başta yasa tasarısını senatoya getiren aynı zamanda açık eşcinsel olan Tom Duane tarafından dahi öngörülemiyordu.

Oylama öncesi tartışmalarda Afrikalı-Amerikalı senatörler, bugün eşcinsel evliliklerine karşı öne sürülen argümanların, onlarca yıl önce ırklar arası evlilikler için öne sürülen argümanlar ile birbirine ne kadar benzer olduğunu vurguladılar. Aynı zamanda yasanın dini özgürlükleri hiçbir şekilde engellemediği belirtildi.

Brooklyn’den Afrikalı-Amerikalı senatör Velmanette Montgomery, tasarıyı savunurken Duane ve partneri Louis Webre’yi kastederek şunları söyledi: “Benim ailemde ve kültürümde, özellikle dini inançlarımla ilintili olarak, eğer siz evli olmadan birlikte yaşıyor iseniz, siz günah içinde yaşıyorsunuz demektir. Bu yüzden, bu inanca sahip olan bizler, onların günah içinde yaşamaması için eşcinsel evliliğine destek olmalıyız.”

Williamsbridge’den Afrikalı-Amerikalı Demokrat senatör Ruth Hassell-Thompson, erkek kardeşinin dokunaklı hikâyesini paylaştı. Kardeşinin eşcinsel olduğu için ailesini terk ettiğini, onu bulabilmek için yıllarını harcadığını ve bulduğunda birlikte olduğu insanın hayatını kaybettiğini ve kardeşinin onun hatırasına dair hiçbir şey alamadığını anlattı.

Brooklyn’den Afrikalı-Amerikalı senatör Eric Adams tasarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Alabama, Arkansas, Delaware, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Missouri, Mississippi, Kuzey ve Güney Carolina, Tennessee, Teksas, Virginia, Washington D.C. ve Nebraska. Tüm bu eyaletler, bir zamanlar siyahların köle olarak satılmasına ve yasal köleliğe çoğunluğun desteği olduğu için izin verdiler. Ama çoğunluğun desteklemesi bunun doğru olduğunu göstermiyordu. Bizler, doğruyu seçerek ülkeye örnek olmalıyız. Eşcinseller bugün bir zamanlar İrlandalıların, İtalyanların, Siyahların ve diğerlerinin pozisyonundadır. Amerikalılar sevdikleri insan ile evlenme hakkına sahiptir. Bu aşk ile ilgilidir ve bizim bunu red etme hakkımız yok.”

Harlem’den Afrikalı-Amerikalı senatör Bill Perkins, Tom Duane’ye dönerek “Teşekkürler kardeşim” diyerek sözlerine başladı. Ardından yasa tasarısını destekleyenlerin oturduğu kesime dönerek, “Bugün bu noktaya gelmemizi sağlayan sizlere de teşekkürler. Oylama sonucu her ne olursa olsun, değişim geliyor. Dr. Martin Luther King’in fedakarlıklarının boşuna olmadığını görerek bugün bize gülümseyerek baktığını biliyorum.”

Birçok Yahudi kökenli senatör söz alarak, Yahudilere yapılan ayrımcılıklar ile eşcinsellerin karşı karşıya kaldığı ayrımcılıkların benzerliklerinin altını çizdi. Yahudi ökenli Mamaroneck senatörü Suzi Oppenheimer, şunları söyledi: “Bu sadece gey ve lezbiyen topluluğu için değil. Bu bizim insanlığımızın bir göstergesidir aynı zamanda.”

Senato, Eyalet Meclisinin yasa tasarısını ikinci defa kabul edişinden 24 saat sonra Vali Paterson’un çağrısı ile bir araya geldi. Eyalet meclisi yasa tasarısını ilk olarak Mayıs ayında kabul etmişti. Eğer tasarı kabul edilse idi, Vali Paterson’un imzasının ardından yasalaşacaktı.

Yasa tasarısının oylanması New York Senatosu’nun önüne defalarca geldi gitti. Kasım ayının başında, Main eyaletinde yapılan referandumun kaybedilmesinin ardından, tasarının destekçilerinin yeterli oya ulaşılamayacağı inancıyla son dakikada oylamadan vazgeçildi. Demokratlar, Paterson ile uzlaşmaya vararak sene sonunda tasarıyı oylamaya karar verdi.

Ancak ertelemenin işe yarayıp yaramayacağı bilinmiyordu. Ertelemeyi aktivistler gerekli 32 oyu sağlayabilmek için lobi faaliyetleri için kullanırken, tasarı karşıtı olan Ulusal Evlilik Örgütü (National Organization for Marriage), tasarı reddedilse dahi kabul yönünde oy verecek Cumhuriyetçilerin bozguna uğrayacağı yönünde uyarıda bulundu. Tasarının reddedilmesinin ardından Ulusal Evlilik Örgütünden Maggie Gallagher “Bu çok büyük bir zafer. New Jersey eyaletindeki tasarı için bir bozgun yaratacak ve New Hampshire’da evlilikleri yasallaştıran politikacılar için önümüzdeki seçimlerde çok üzücü geçecek” dedi.

Bill Clinton’ın eşcinsel hakları alanındaki danışmanı Richard Socarides, New York’un bu mücadelede en büyük ödül olduğunu belirterek şöyle dedi: “New York sadece büyük bir eyalet olduğu için birçok kişiyi etkilemeyecek, aynı zamanda New York sembolik olarak ülkenin finans, sanat ve kültür önderidir.”

Yasa tasarısının öğleden sonra üç sularında reddedilmesinin ardından, çeşitli eşcinsel medya organları eylem çağrısında bulundu. Birkaç saat içinde Times meydanında toplanan yüzlerce kişi çeşitli slogan ve pankartlarla tasarının reddedilmesini kınadı. Özellikle tasarıyı red eden 8 demokrat senatörün isimleri okunarak yuhalandı. Eylemlerin önümüzdeki günlerde artarak devam etmesi bekleniyor.

Tasarının savunucuları, kaybetmenin içinde de zaferler olduğunu, 1969 Stonewall isyanı ile eşcinsel hareketin kıvılcımını yakan New York’taki mücadelenin, eşcinsel harekete yeni modeller sunacağına inanıyorlar.

Eşcinsel evlilikleri şu anda Connecticut, Iowa, Vermont, ve Massachusetts eyaletlerinde yasallaşmış durumda. New Hampshire eyaletinde ise 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girecek. Yasa New York’da kabul edilmemiş olsa da, başka eyalet ya da ülkede evlenmiş eşcinsellerin evlilikleri geçerli. Washington D.C.’de şehir meclisi, geçtiğimiz pazartesi günü, eşcinsel evliliği yasa tasarısına oylama ile ilk kabulü verdi. Tasarının 15 Aralıkta ikinci kez oylanması ve ardından 30 günlük Kongre sürecinden geçerek yasalaşması bekleniyor.


Haber Tarihi : 04.12.2009
Haber Editörü : nekrofil
  «« GERi
Bu haber 145559 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

Ben gene de Amerika`da olmayı tercih ederim. Önce Huysuz Virjin kayboldu sonra Aydın, sonra Fatih Ürek, en sonunda da DJ Bülent... Lezbiyenlerden hiç olmadı ama gaylerden medyada görünen yüzler vardı ve onlar birer birer gidiyor... Kıravatlı Aydın, sakallı Fatih Ürek belki bir süre daha devam edebilir ama çok kısa süre sonra bütün eşcinseller yok olacak... İran lı Ahmet Necat gibi bir Türk maço bir kaç sene içinde kürsüden bağıracak: ``Türkiye`de eşcinsel yoktur. O işler batılıların sapıklığıdır. İslam devletlerinde sapıklara yer yoktur.``
Yazan: Lezce Üyesi

Diğer başlıklardan bazıları.
Eminem'in annesine lezbiyen eş
CARMEN ELECTRA'NIN SEKS KASETİ
Lezbiyenlerden daha iyi ebeveyn oluyor
Uyuşturucu kuryesi lezbiyen kadınlar, havalimanında yakayı ele verdi
İki kız öpüştü RTÜK karıştı
Nüfus Sayımında Cinsel Yönelim Sorusu da Olsun
Türkiye'de Yasalar Ayrımcılığı Önlemede Yetersiz
AB'den TSK'ya çağrı: Eşcinselleri askere alın
Kraliyet ailesini gay ve lezbiyenler koruyacak
Polisiye okurlarına katili bulma, gay ve lezbiyenlere eşcinsel turları