Haber | Ruh Sağlığı Çalışanlarından Homofobi Karşıtı Atölye

Ruh Sağlığı Çalışanlarından Homofobi Karşıtı Atölye


Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi'nin 10 Ocak'ta düzenleyeceği atölyede psikolog İzlem Aybastı ve Mahmut Şefik Nil ile psikiyatr doktorlar Seven Kaptan ve Koray Başar psikolojinin eşcinselliğe bakışı ve eşcinsel terapi yöntemleri uzman ve öğrencilere anlatacaklar.

Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi, 10 Ocak'ta İstanbul'da "Eşcinsel Bireylere Terapötik İlişki Atölyesi" düzenliyor.

"Eşcinsellikle ilgili ruh sağlığı çalışanlarının bilinçli-bilinçsiz yanlış ya da yetersiz uygulamalarının sağlıklı ve bilimsel bir zemine oturtulması gerektiğini düşünüyoruz" diyen Girişim "Çalışma alanımızda ayrımcılığın son bulmasının tek kazançlısının eşcinseller olmayacağına inanıyoruz" diyor.

Ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlara ve psikoloji öğrencilerine açık olan atölyeye katılım ücretsiz.

Eşcinsellik hastalık olmaktan çıkartıldı ama...

Psikiyatrlar, psikologlar, psikolojik danışmanlar, sosyal hizmet uzmanları, psikiyatri hemşireleri, pedagoglar, çocuk gelişim uzmanları, rehber öğretmenler, terapistleri bir araya gelmenin yollarını arayan Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi, ruh sağlığı alanındaki uzman ve öğrencilere hitaben yaptığı açıklamasında, psikiyatri/psikoloji'den kaynaklanan homofobinin altını çizdi ve şöyle devam etti:

"Uzun yıllar boyunca psikiyatri ve psikolojinin öncülüğünde, heteroseksüelliğin tek sağlıklı cinsel yönelim olduğu yaygınlaştırılmıştır. Hayatın hemen her alanında eşcinsellere ve eşcinselliğe karşı mücadele verilmiş, bu ayrımcı/baskılayıcı müdahaleler en büyük desteklerini maalesef psikiyatri/psikoloji'den almıştır. Artık eşcinsellik için benzer ifadeler bilimsel olarak kullanılamıyorsa da, eşcinsellik bahis konusu olduğunda birçok insanın gözleri hâlâ eğitim kurumlarında ve klinik alanlarda çalışan ruh sağlığı uzmanları aramaya devam etmektedir."

Türkiye'de dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, ruhsal hastalıklar, DSM IV (Amerikan Psikiyatri Birliği- APA) ve ICD 10 (Dünya Sağlık Örgütü- WHO) uluslararası sınıflandırmalarına uygun şekillerde kategorilere ayrılıyor. APA tarafından 1973'te alınan karar sonrasında, eşcinsellik bir ruhsal hastalık kategorisi olmaktan çıkarıldı. WHO da benzer bir yol izledi.

Girişim tüm bu gelişmelere rağmen eşcinselliğin hastalık olduğunu, tedavi edilmesi gerektiğini düşünen ruh sağlığı çalışanları ve kurumlar halen var olduğunu belirtiyor.(BÇ)

* Atölye programı için tıklayınız

Atölyeyle ilgili bilgiler şöyle:

Tarih : 10.01.2010

Yer : Nil Psikoterapi - Emektar Sokak 24/5 Zenel Apartmanı Gümüşsuyu-İstanbul (Gümüşsuyu Asker Hastanesi Karşısı)

Kayıt için aranacak numaralar: 0 212 244 92 04 - 0 212 244 92 03 (Saat 12.00'den sonra açık)

kaynak: bianet.org



Haber Tarihi : 06.01.2010
Haber Editörü : Dersuyolf
  «« GERi
Bu haber 145120 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

Yakında DSM V çıkacak ve homofobik psikologlar için çok daha sert şemalar belirleyeceği sanılıyor. Fakat, Türkiyede islam oldukça; türbanlı kadın ve sakallı erkek psikoglar dinci üniversitelerden türetilip halkın içine gönderildikçe benim umudum kalmıyor. Yazıda söz edilen atölye çalışanlarına sabır diliyorum. Umarım çalışmaları eşcinselin eşcinsele propagandası olarak kalmaz. Keşke bu atölyelerden onlarca, yüzlerce olsa da hakkımızı savunabilsek...
Yazan: Lezce Üyesi

Diğer başlıklardan bazıları.
Johnson&Johnson'ın varisi ölü bulundu
LGB İşçi Buluşması sonuç bildirgesi yayımlandı
Avusturya'da eşcinseller nikah sırasında
Devlete ve LGBTT Örgütlerine Öneriler
Helin Avşar'a Lambda'dan büyük tepki! Hangi sözler kızdırdı?
Ünlü spiker lezbiyen olduğunu açıkladı
‘Eşcinsellik kötüdür ama kişisel bir tercihtir’
50 milyon dolarlık tazminat davası
'Cinsel Taciz Yönergesi'
Türkiye'de eşcinsel evlilik olur mu?