Haber | Türkiye'de eşcinsel evlilik olur mu?

Türkiye'de eşcinsel evlilik olur mu?


AMERİKA Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın eşcinsel evlilikleri desteklediğini açıklaması akıllara Türkiye’deki eşcinselleri getirdi. Türkiye’de evlenmek için bekleyen eşcinseller var. Hatta bunun için resmi başvuru bile yapıldı. Kadın olarak dünyaya gelen ancak kendini erkek hisseden Aras Güngör (28) ile erkek olarak dünyaya gelen eşcinsel Barış Sulu (34), yasal engeli aşıp da nikâh masasına oturamadı. Ellerinde biri mavi, diğeri pembe renkte nüfus cüzdanı olmasına rağmen evlenemiyor ancak bunun için mücadelelerini sürdürüyorlar. Peki Türkiye’de eşcinsel evlilik olur mu, toplum buna hazır mı? Konunun muhataplarına ve farklı kesimlere sorduk. İşte görüşleri:

‘Türkiye bir gün mutlaka eşcinsel evliliği görecek’

Barış Sulu (Kaos GL)
“Bu ülkede 20 yıldır LGBT mücadelesi var. Ancak evlilik talebi çok ön planda olmadı. İlk önce eşcinsellerin varlığının kabul edilmesi gerekiyor, öldürülmememiz ve Anayasa’ya girmemiz gerekiyor. Aras’la ben bu yasal engeli kimlik renklerimizle aşmaya çalıştık. Pembe ve mavi kimliklerimiz olmasına rağmen evlenme hakkımız olmadı. Amerika’daki durum burada da olmalı. Türkiye’de evlenmek isteyen çok eşcinsel var. Kaldı ki, bir kişi bile istese bu bir haktır ve olmalıdır. Demokrasi dediğimiz şey böyledir. Evlilik için bekleyişimiz sürüyor. Ben, Türkiye’de böyle bir aşamaya gelinebileceğini düşünüyorum. Kesinlikle bir gün mutlaka birileri ne istendiğini anlayacaktır. Eskiden LGBT hakları için yalnızca birkaç milletvekiliyle konuşabiliyorken son dönemde çoğu siyasiyle konuşabiliyoruz. Bu sayı arttı... Türkiye bir gün mutlaka eşçinsel evliliği görecektir. Hatta bizim evliliğimizi bile çok yakında görebilirsiniz... Ben, Türkiye’deki insanların konuşunca karşısındakini anlayabilecek düzeyde olduklarına inanıyorum. İnsanlar bilmediği şeylerden korkuyor; bu nedenle de anlatılınca anlayacaklardır.”



‘Devletin akrabalara verdiği hakları kullanamıyoruz’

Umut Güner (Kaos GL)
“İNSANLARIN cinsel kimliği nedeniyle evlenememesi bir insan hakkı ihlalidir. İnsanların evlilikten doğan haklarını kullanmalarıyla ilgili bir durum. Ben sevgilimle bir arada yaşıyor olsam, ortak edindiğimiz mülkler söz konusu olduğunda ve de herhangi birimizin vefatı durumunda birimizi mağdur etmeyecek haklarımızın olması lazım. Bırakın vefatı eşcinsel sevgililerden biri cezaevine düşüyor olabilir. Böyle bir durumda devletin akrabalara verdiği hakkı kullanamıyoruz. Cezaevindeki sevgilimizle haftada bir yerine ayda bir görüşebiliyoruz. Çünkü soyadlarımız farklı olduğu için akraba statüsünde olmuyoruz. Bu konuyu tartışırken bizim nelerden yoksun kaldığımıza bakmakta yarar var... Türkiye’nin eninde sonunda eşcinsellerin haklarını gasp etmekten vazgeçeceğine yürekten inanıyorum.”



‘Geleneksel bağ güçlü, eşcinsel evlilik olmaz’

Prof. Dr. Nilüfer Narlı (Sosyolog - Bahçeşehir Üniversitesi)
“BU soruya ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ diye cevap vermenin zor olduğunu düşünüyorum. Fakat Türkiye’de evliliğe büyük bir kutsiyet atfedilmiş durumda. Bu nedenle aynı cinsler arasında evliliğin Türkiye’de rahat rahat tartışılabileceğini düşünmüyorum. Ülkemizdeki geleneksel ve dini değerlere olan bağlılık hâlâ çok güçlü. Bu sebeple de gay evliliğin tartışılıp, yakın gelecekte de hayata geçebileceğini düşünmüyorum. Bu konudamücadele verenler var fakat kendilerini kamu alanında görünür hale getirmiyorlar. Ayrıca yaptığımaraştırmalarda ülkemizdeki bazı gay’lerin yurtdışında evlenip Türkiye’ye geldiklerini duydum. Ayrıca Ahmet Yıldız’ın eşcinsel olduğu için öldürüldüğünü de hatırlarsak toplumrefleksini daha iyi anlayabiliriz.”



‘Müslümanlık’ta yasak, cesaret edemezler’

Resul Tosun (Yeni Şafak)
“BÖYLE bir hakkın Türkiye’ye gelmemesi lazım. Türk toplumunun yüzde 100’üne yakını Müslüman’dır ve Müslümanlık’ta eşcinsel evliliği yoktur, yasaktır. Ancak azınlıkta da olsa, marjinal olanlar da var bu ülkede. Sistem demokratik olduğu için böyle bir talepte bulunmalarında sıkıntı yok. Ne var ki, dinen böyle bir yasak var. Böyle bir hakkın gelmesi, Türkiye’de toplumsal tepkilere neden olabilir. Bu nedenle yasama organı böyle bir düzene gitmeye cesaret edemeyebilir. Böyle bir düzenlemeden kaçarlar diye düşünüyorum, Özetle, ben Türkiye’de eşcinsel evliliğe geçilebileceği kanaatinde değilim. Bu tür talepler gündeme gelebilir ama yasal düzenleme yapılamaz.



‘Her şeyi zaman gösterecek’

Ayşe Kulin (Edebiyatçı)
“ŞU an biz çoğunluk olarak onları yok sayma dönemimizdeyiz. Aileler kabul etmiyor, daha başka yörelerde bu insanlar öldürülüyor. Bu dönemimizi yaşıyoruz. Bir tek belki büyük şehirlerde, İstanbul’da, biraz turiste açık yerlerde var olduklarını kabul etme durumundayız... Ama zamanla her şey, bütün düşünceler iyiye ve kötüye doğru değişiyor. İleride olabilir... Ama olmayabilir de. Her şeyi zaman gösterecek. Bir kere onların varlığını kabul edelim, bu konuyu normalleştirelim. ‘Nedir bu?’ yapmayalım. Öldürmeye kalkmayalım... Bu durum hâlâ gizli olarak yaşanıyor... Bugün ‘Eşcinsel evlilik olmalıdır’ fikriyle ortaya çıkılsa Türkiye’de kabul görmez. Dediğim gibi her şeyi zaman gösterecek. Gönül isterdi ki insanlar için olan her şey kabul görsün. Çünkü bu gayet insani bir durum...”


Haber Tarihi : 01.07.2012
Haber Editörü : nekrofil
  «« GERi
Bu haber 166951 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

Kadın cinsindeki Aras ile erkek cinsindeki Barış birbirlerine aşık oluyorlar. Cinsel beraberlikleri de vardır. Ama el insaf yahu, bunların nesi eşcinsel? Nasıl oluyor da bir kadın ile bir erkeğin evlilik isteği eşcinsel evlilik hakkı gibi görülüyor? O kendini erkek hissediyor, diğeri de eşcinsel hissediyor falan, nne biçim bir kafa karışıklığıdır bu? Eşcinsellik iki kadın ya da iki erkek beraberliğidir. Heteroseksüel ilişkileri yaşarken kendinize eşcinsel diyemezsiniz.
Yazan: Lezce Üyesi

Ben gerçekten hiç bir zaman birbirini seven iki hemcins insanın evlenmesinin neyi çökerteceğini, ahlakı nasıl kıracağını/bozacağını, kimi ne yönden rahatsız edeceğini anlayamayacağım. Bunu kimi platformlarda ``İki hemcins birbirini sevdi diye mahvoldu bu ahlak, bittiniz tükendiniz. Toplum ahlakı da genel ahlak da bilmem ne. Hırsızlık mı yapmışız, adam mı kesmişiz, banka mı hortumlamışız, ırza mı geçmişiz? Benim yaşam hakkıma saygı duyulduğunda çıkıp sokakta sevişecek miyiz yani, çocuklarınızı yoldan döndürüp ``hahahah eşcinsel olmak mükemmel sen de tatmalısın`` deyip zorla eşcinsel mi yapacağız?`` diye sorduğumda verilen cevaplar klişeden öteye geçmiyor, kesinlikle sağlam temelleri olmayan cevaplar alıyorum. Ama konuya iyimser yaklaşmak isteğimden midir nedir her şeyin daha iyiye gideceğine, güzel şeylerin olacağına inanmak istiyorum.
Yazan: Lezce Üyesi

Burası Hüseyin uzmezlerin KPSS de sorulari cemaate verilenin makarna kömür ile oyunu satanların polislerin kızları taciz ettigi bir ülkedir.birakin eşcinsel evliliği bir kız erkek arkadaşı ile el ele geziyor diye çiftlerin dövüluyor.
Yazan: Lezce Üyesi

``Başka``yı anlamak ne kadar zor? Anlamadığını kabullenmek de imkansız zaten. Ama şunu demiyor ki bu koca kafalar, ``yahu ben anlamasam da misal bir sürü fizik yasaları var denklem var- ben anlamıyorum diye yok mu bunlar? Var.`` O halde sen anlamsan da - kabullenmesen de başka insanlar başka yaşamlar var. Bu kadar zor mudur birbirimize saygı duymak? İki eşcinsel yasalar önünde evlenince bu onları alakadar eder. Karşıysan sen yapmazsın. Gider kendince normali yaparsın. Ama sana göre ANORMAL diye başkasının hakkını nasıl gaspedersin?
Yazan: Lezce Üyesi

Diğer başlıklardan bazıları.
LGBT Hareketin 20 Yıllık "Bellek"i
Gülümse: "Anayasada LGBT’lere Eşitlik"
"Ayrımcılığa Karşı Pes Etmeyin, Mücadele Edin"
iOS 6'ya eşcinsel simgeler
Erkek kılığına girip genç kızla seks yaptı
Erkek Oldu ve Evlendi
2012 Hormonlu Domates Oylaması Başladı!
En marjinal dizi yıldızı
"Cinsel Yönelim Haksız Tahrik Değildir"
Bugün, Eşcinsel Hakları Günü